top of page

HALK SAĞLIĞI

Halk Sağlığı Biliminin Tanımı ve Önemi

Halk sağlığı, bireylerin ve toplulukların genel sağlık durumunu koruma, iyileştirme ve hastalıkları önleme amacıyla çeşitli bilimsel, sosyal ve politik yöntemlerin kullanıldığı disiplinlerarası ve tıp biliminin en eski kollarından olan bir bilim dalıdır (Winslow, 1920). 

Bu alan, bireysel tedavi yaklaşımlarından ziyade, toplumu hedef alan koruyucu ve önleyici stratejilere odaklanmaktadır. Halk sağlığı çalışmaları, bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıkların kontrol altına alınmasından çevresel sağlığın iyileştirilmesine kadar geniş bir yelpazede çalışmaları kapsar (World Health Organization [WHO], 2021).

Koruyucu Hekimlik

Sağlığı Kaybetmeden korumak önemlidir.

Koruyucu hekimlik, halk sağlığının temel bileşenlerinden biridir. 

Bireylerin ve toplumların sağlıklarını kaybetmeden ve hastalıkların ortaya çıkmasından önce, engellemeyi ve mevcut sağlık durumunu iyileştirmeyi amaçlar.

Sağlığı korumak tedavi yaklaşımlarından çok daha etkili ve çok daha ucuzdur.

Bulaşıcı bir hastalıktan korunmak için aşı olmak çok daha ucuz ve kolaydır.

Yada Diyabet hastalığından korunmak için, fiziksel hareketlilik, doğru beslenme ve kilo ve kas kitlesinin kontrolü hayat boyu kullanmak zorunda kalacağınız antidiyabetik türü ilaçlara maruz kalmaktan, kan şekerinizi ölçmek için birçok kere parmağınızı delmenizden çok daha zahmetsizdir. 

Bu nedenle koruyucu hekimlik, uykunuzun düzenlenmesi, diyetinizin desteklenmesi, sigara kullanımının azaltılması, uygun spor hareketlerine başlanması gibi bireysel davranış değişikliklerini teşvik etmektedir (Lee et al., 2012).

Hastalanmadan Sağlığı Korumak:

Bir Zorunluluk....

Hastalanmadan sağlığı korumak, bireylerin yaşam kalitesini artırırken aynı zamanda sağlık sistemi üzerindeki yükü azaltmaktadır. Bu amaçla, birçok ülkede halk sağlığı politikaları geliştirilmiş ve toplumsal bilinçlendirme kampanyaları yürütülmüştür. Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu tarafından yapılan bir çalışma, beslenme, egzersiz ve stres yönetimi gibi temel davranış değişikliklerinin bireylerin genel sağlık durumu üzerinde %70'e varan olumlu etkileri olduğunu ortaya koymuştur (Mozaffarian et al., 2016). 

Bu nedenle sağlığınızı koruyabilmeniz için;

  1. Öncelikle kendiniz, bedeniniz, ruhsal durumunuz hakkında farkındalığınızı arttırmanız gereklidir. Sağlıklı yaşam kurallarını öğrenmeli, bu konularda bilginizi arttırmalı, gerekirse bir uzman yardımı almalı ve yaşam tarzınızı sizin için en uygun ancak sağlıklı bir yaşam tarzı olarak yeniden yapılandırmalısınız.

  2. Çevrenizde sağlığınıza olumsuz olabilecek tüm faktörleri tespit etmeli, hayatınızdan elemeli veya daha az zarar görecek şekilde ayarlamalar yapmalısınız.                                   İş yerinizdeki her gün 8 saatinizi harcadığınız ergonomik olmayan bir sandalye veya evde sizin psikolojinize zarar verebilecek bir ortam veya sürekli olarak elinizden düşürmediğiniz, konsantrasyon sürenizi kısaltan, uyku düzeninizi bozan cep telefonunuz...

  3. Erken Tanı ve Tarama sağlıklı bir yaşam için elzemdir. Hekiminize danışarak, yaşınıza uygun tarama programlarına katılın, check-up'larınızı yaptırın ve çok geç olmadan önlemlerinizi alın. 

Kronik Hastalıklar

Öncelikle dünyada ölümlere, insanların hayatlarının kısıtlanmasına en sık neden olan durumlardan biri olan kronik hastalıkları biraz daha yakından tanıyalım.

Sonra bu kronik hastalıkların bizlerin kaderi mi olduğuna veya bir çıkış kapısı olup olmadığına birlikte bakalım….

Kronik hastalıklar, genel olarak 1 yıl veya daha uzun süren ve sürekli tıbbi müdahale gerektiren veya günlük yaşam aktivitelerini kısıtlayan veya her ikisini birden yapan durumlardır.

 

Dünya Sağlık Örgütüne göre, kalp hastalığı, felç, kanser, diyabet ve kronik akciğer hastalığı gibi kronik hastalıklar, dünya çapındaki tüm ölümlerin %74'ünden sorumludur. Türkiye’de bu oran % 87.5’ur. Ayrıca dünya genelinde her yıl kronik hastalıklardan ölen tüm hastaların dörtte üçünden fazlası yani 17 milyon kişi, 70 yaşına gelmeden erken vefat etmektedir.

Amerika’da hastalık, iş gücü kayıplarının, sakatlık ve ölümlerin en önde gelen nedenlerinden biri kronik hastalıklardır.

 

Kanser, kalp hastalıkları, diyabet ve kronik solunum yolu hastalığı, akıl ve ruh sağlığı hastalıkları gibi daha ağır bulaşıcı olmayan hastalıkların yanında, migren, egzama, kronik kabızlık vb. birçok kronik hastalığın risk faktörleri çok benzerdir.

 

Tütün kullanımı, alkolün zararlı kullanımı, sağlıksız beslenme ve fiziksel hareketsizlik, çevre kirliliği ana risk faktörleri iken, stresli bir yaşam, düzensiz uyku,  gibi bir yaşam tarzı da bu hastalıkların oluşmasında çok önemlidir.

 

Kronik hastalıklar tüm dünyada artan bir halk sağlığı sorunudur.

Maalesef ki, artık çevremize baktığımızda artık neredeyse 50 yaş üstü birçok kişinin en az bir adet diyabet, yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği gibi bir kronik hastalığı mevcuttur.

 

Peki bu hastalıklara karşı neler yapılıyor?                                                                      

Bir ilaç alınıyor iyileşiyor mu?

Bu tedavi? için alınan ilaçlar hastalar tarafından hayatlarının sonuna kadar mı kullanılıyor?      O zaman bu hastalıklar bizim kaderimiz mi?                                                                       Kaçış yok mu? veya hayatımızın sonuna kadar bu tarz hastalıklar ile birlikte yaşamayı mı öğrenmeliyiz???

İşte bu sitede sizler ile birlikte sağlığımıza tekrar kavuşabilmenin veya uzun süreler daha sağlıklı kalabilmenin anahtarlarını birlikte anlamaya çalışacağız. 

Halk Sağlığı - Koruyucu Hekimlik

Unutmayın!!!

Bugün yapacağınız küçük sağlıklı önlemler, yarının büyük hastalıklarını önler.

© 2035 by Tufan Nayir.
Powered and secured by @TufanNayir

Bu sitede verilen tüm bilgiler sizlere bir bakış açısı kazandırmak amacıyladır.

Sağlığınız ile ilgili tüm sorularınız için mutlaka bir uzmandan yardım alınız.

Takip etmek için 

  • LinkedIn

#TufanNayir

Write

WhatsApp

  • Whatsapp

+90 507 353 12 50

bottom of page